Onderzoek naar het effect van leefstijl op de biologische klok

MiGuide draagt bij aan een groot internationaal onderzoek naar de invloed van leefstijlveranderingen op het herstel van het dag- en nachtritme. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij mensen met een hoog risico op diabetes type 2. Met de resultaten van het onderzoek kunnen effectieve leefstijlinterventies ontwikkeld worden om het risico op diabetes type 2 bij hen te verkleinen. Voor MiGuide is het relevant om deze inzichten ook te gebruiken voor interventies voor mensen die al diabetes hebben.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat mensen met aanleg voor diabetes type 2 een verstoord dag- en nachtritme hebben, ook wel ‘biologische klok’ genoemd. Ook is bekend dat mensen die bijvoorbeeld in ploegendienst werken een groter risico op diabetes type 2 hebben. Daarnaast zijn er duidelijke aanwijzingen dat eten, bewegen en slapen op de ‘juiste tijden’ een gunstige invloed heeft op de gezondheid van mensen. “Het kan veel uitmaken of we juist in de ochtend, middag of avond bewegen”, vertelt prof. dr. Patrick Schrauwen, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en hoofdprojectleider van het nieuwe onderzoek.

MiGuide zal aan dit onderzoek bijdragen door de app en het portaal beschikbaar te stellen voor deelnemers aan het onderzoek. Hierin wordt data verzameld en zullen leefstijlinterventies worden getest.

Het onderzoek, genaamd ‘The right timing to prevent type 2 Diabetes’ (TIMED), is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen de Nederlandse en Canadese experts en organisaties: het Diabetes Fonds, ZonMw, Health~Holland en CIHR.

Lees hier meer over dit onderzoek.