Je weet pas wat je kunt als je het hebt geprobeerd!

14 november is het Wereld Diabetes Dag. November is trouwens ook ‘Movember’ om aandacht te vragen voor prostaat- en zaadbalkanker. En vóórdat december aanbreekt hebben we de week van het respect, de dag van de mantelzorg en de Internationale Niet Winkelen Dag (goeie timing!) alweer achter de rug. Kun jij het nog bijbenen? Wil je eens wat anders dan al die themadagen, -weken en -maanden? Dan is de actiekalender ‘Nieuwe Dingen November’ van Action for Happiness preciés wat jij nodig hebt!

“Je weet pas wat je kunt als je het hebt geprobeerd” staat er boven de kalender. Dat raakt de spijker op zijn kop! Oók als het over een beter leven met diabetes gaat. Vanaf het moment dat je hoort dat je diabetes hebt, word je vaak overspoeld met goedbedoelde adviezen voor een gezonde leefstijl. Allemaal mooi en aardig, maar voor veel mensen geldt: “Ik wil best gezonder leven, maar hoe dan?” Bij MiGuide brengen we dat in de praktijk door de manier waarop onze app werkt. Door je stapje voor stapje te helpen op het gebied van voeding en bewegen en binnenkort ook met slapen en ontspannen. Ook proberen? Download de app en vraag je huisarts om mee te doen.
Ik ben bijna 60 en heb nog geen diabetes. Mijn opa had het wel en mijn moeder ook. Aangezien ik bij die helft van de Nederlandse bevolking hoorde met het gewicht aan de verkeerde kant van de streep werd het hoog tijd om de MiGuide theorie in praktijk te brengen. Na een klein ‘duwtje’ van een collega schreef ik me in voor de New York Mini Marathon, een sponsorloop om geld in te zamelen voor het Diabetesfonds.
En hoewel ik 59 jaar heb volgehouden dat hardlopen niets voor mij is ben ik toch – met kleine stapjes tegelijk – gaan trainen. Eerst 10 minuten en inmiddels loop ik 3x per week 30 minuten. Ik vind het nog leuk ook. En ik heb voor eerst sinds jaren weer een gezond gewicht!
Op 14 november, Wereld Diabetes Dag, staat op de actiekalender: “Vertel een vriend over iets nuttigs dat je recent hebt geleerd.” Mijn les: je weet pas wat je kunt als je het hebt geprobeerd!

Bart Brandenburg
Medisch directeur, MiGuide